Moderaterna föreslog i dagens DN att inför skolplikt från sex års ålder. Detta skulle innebära att skolplikten förlängs från nio till tio år. I artikeln beskriver Tomas Tobé, ordförande i Utbildningsutskottet, hur viktigt tidigt lärande och stimulans är för att man inte ska halka efter under resten av skolgången. Jag kunde inte göra annat än att hålla med. Trots att det är vanligast att barnen går i förskolan idag, finns det fortfarande kommuner där upp mot 25 % av barnen inte börjar skolan förrän de är sju år gamla. Förskoleåret är ett otroligt viktigt år, både för att börja upptäcka användandet av språket i nya sammanhang, och dessutom för att bli bättre på att interagera och samarbeta med andra.
I förskoleklasserna finns många socialpedagogiska resurser, vilket gör det lättare att tidigt upptäcka vilka elever som behöver extra stöd eller utmaningar. Därmed skulle det tidigare omdebatterade förslaget från tidigare nämnda person om att införa ett mognadstest i skolan inte behövas. Det innebär endast onödiga resurser som istället kan läggas på att förbättra den obligatoriska undervisningen i ung ålder. och på så sätt ge möjlighet till bedömning.
Tio års undervisning är alltså både bra för individen och samhället. Trots att många av dagens skoltrötta ungdomar kommer utbrista: Va? Ett år till i helvetet?
No comments:
Post a Comment