Monday, June 25, 2012

En död föder 10 nya

Över 20 länder är involverade i det krigshärjade landet Afghanistan, och har varit det i över 20 år. Sedan Sovjetunionen drog sig ifrån landet kring 1980 upplevde landet ett maktvakuum - och oroligheterna ledde till att talibanerna lyckades ta makten. Talibanerna förtrycker de civila, i synnerlighet kvinnor. Afghanistan har präglats av krig och blod de senaste årtiondena, och trots omvärldens omfattande militära och humanitära ingripanden syns ännu inget slut på förtrycket och olyckan.

Efter så lång tid och så mycket resurser måste omvärlden fråga sig om de verkligen agerat på rätt sätt. Enligt ordföranden för Svenska Afghanistan Kommittén ansluter sig 10 nya män till talibanerna för varje taliban som dödas, vilket sker varje dag. Hur kan detta komma sig?

Om västvärldens militära styrkor dödar "en taliban" dödas också en människa. En människa med bröder, systrar, vänner och bekanta. Att denna människa går bort väcker vrede mot omvärlden hos de civila i Afghanistan. Dessutom förstärks rädslan - oroligheter leder till att människor söker tillhörighet och trygghet, vilket historien lärt oss att extremistiska grupper i hög halt ger.

Är det alltså de rätta metoderna att tåga in med ännu fler vapen och död i syfte att stabilisera Afghanistan och hindra förtrycket  - om det endast föder otrygghet och fler talibaner? Nej - istället måste omvärlden verka för utbildning, ökad kunskap och trygghet. Genom att visa att det finns andra alternativ, och att alla individer (inklusive kvinnor) har rättigheter i samhället, kan man på lång sikt förebygga talibanernas fortsatta utbredning. 

No comments:

Post a Comment