Monday, July 23, 2012

Pressokaffe och stolthet över Bildt

Till en nybryggd kopp Pressokaffe läste jag i dagens DN [http://www.dn.se/debatt/vi-vill-starka-europas-rost-som-fredsunion-i-varlden] att Carl Bildt i samverkan med Spaniens, Italiens och Polens utrikesministar ger sina respektive utrikespolitiska forskningsinstitut i uppdrag att ta fram utkast till en vitalisering av det europeiska samarbetet. I och med detta bemöter man frågor som tidigare, i brist på enkla svar, skjutits på framtiden, så som vilka principer och intressen som ska värnas inom samarbetet och hur det globala utmaningarna ska mötas.

I artikeln framhäver Bildt att en framtida stark europeisk röst är både nödvändig och efterfrågad; för detta krävs ett tydligt ramverk för samarbetet.

Att dessa fyra länder utarbetar egna utkast har många fördelar: skillnaderna i erfarenheter och perspektiv gör så att det slutgiltiga gemensamma förslaget kommer vara anpassat till hela unionens intressen i högre grad och lättare accepteras av samtliga parter. Man kan inte göra annat än att känna stolthet över utrikesministern, och ta en till klunk kaffe med ett leende på läpparna.

No comments:

Post a Comment